Składniki (5porcji)
-
Ryż brązowy - 100 gZiemniaki - 4-5Dynia hokkaido - 1/2Śliwki wędzone - 2Koper włoski (fenkuł) - 1/2Czosnek - 2 ząbkiMasło klarowane - 1/2 łyżkiPieprz czarny mielony - do smakuSól - pół łyżeczki różowej plus pół łyżki chunky chat masala
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ryż płuczemy na sicie. Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. Śliwki siekamy, fenkuł kroimy na kawałki lub w piórka. Czosnek obieramy, zgniatamy i kroimy na małe kawałki. Masło lekko rozgrzewamy, żeby było płynne.
2 / 2
Wszystkie składniki wkładamy do żeliwnego garnka, mieszamy, zalewamy litrem (do 1,5 l) wody i wstawiamy pod przykryciem w ogniskowy żar (lub do piekarnika). Zostawiamy garnek na 30-35 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem sprawdzamy, czy ziemniaki na pewno są miękkie. Podajemy z garścią posiekanej kolendry, natki pietruszki albo rukwi wodnej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory