Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska

Magazyn Kuchnia/Maia Sobczak 10.06.2021 21:13
(brak ocen)
OCEŃ
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ryż płuczemy na sicie. Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. Śliwki siekamy, fenkuł kroimy na kawałki lub w piórka. Czosnek obieramy, zgniatamy i kroimy na małe kawałki. Masło lekko rozgrzewamy, żeby było płynne. 

2 / 2

Wszystkie składniki wkładamy do żeliwnego garnka, mieszamy, zalewamy litrem (do 1,5 l) wody i wstawiamy pod przykryciem w ogniskowy żar (lub do piekarnika). Zostawiamy garnek na 30-35 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem sprawdzamy, czy ziemniaki na pewno są miękkie. Podajemy z garścią posiekanej kolendry, natki pietruszki albo rukwi wodnej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA