Sałata z camembertem i gruszką
Sałata z camembertem i gruszką
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sałata - po kilka listków 3 rodzajów sałatyCykoria - 1 czerwonaCamembert - 25 dagGruszki - 4 maleWino czerwone - 300 ml wytrawnegoMiód pszczeli - 1 łyżkaGoździki - KilkaDżem - 2 łyżki żurawiny ze słoiczkaOcet balsamiczny - 2 łyżkiOliwa - Wg uznaniaMaliny - Kilka do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Obierz gruszki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Połówki owoców włóż do rondla, zalej winem, dodaj miód i goździki, gotuj do miękkości, odstaw do wystygnięcia.
2 / 3
Umyj i osącz sałaty oraz cykorię, delikatnie postrzęp je palcami, ułóż na talerzu.
3 / 3
Zrób sos: żurawinę wymieszaj z octem balsamicznym, rozbij trzepaczką, powoli wlewając oliwę. Przygotowanym sosem polej sałatę, ułóż na niej połówki camemberta (ser można podgrzać w piekarniku, ale nie za długo, aby nie zaczął 'płynąć'), przed podaniem udekoruj gruszkami i malinami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory