Sałata z małżami
Sałata z małżami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Sałata - po kilka liści różnych sałat (lollo rosso; lollo bianco; rucoli; radicchio; rzymskiej; cykorii)Pomidorki koktajlowe - 10 dagKiełki słonecznika - garść (mogą być kiełki rzodkiewki)Małże - 20 zielonych w skorupach (lub czarnych omułków)Wino białe - 100 ml (najlepiej chardonnay)Oliwa - 1/2 szklanki + trochę do smażeniaMusztarda - łyżka angielskiejWasabi - łyżka (proszku)Szalotka - 1Sól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaTabasco - wedle uznaniaSok cytrynowy - z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Świeże małże wyszoruj, obgotuj na parze, aby się otworzyły i obsmaż na oliwie. Małże mrożone tylko obsmaż. Posiekaj szalotkę, połowę dodaj do małży wraz z tabasco i winem, duś minutę.
2 / 3
Zrób sos sałatkowy: resztę szalotki wymieszaj z wasabi, musztardą i sokiem z cytryny. Przypraw, utrzyj z 1/2 szklanki oliwy, polej porwane na kawałki listki sałaty oraz pokrojone na połówki pomidorki.
3 / 3
Wymieszaj, podawaj z małżami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory