Sałata z sosem czosnkowym

Sałata z sosem czosnkowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czosnek - 2 nieobrane główkiOliwa - do polaniaMajonez - 1 szklankaMaślanka - 1/2 szklankiSzczypiorek - 2-3 łyżki posiekanegoSok cytrynowy - 1 łyżkaSól - 1 czubata łyżeczka selerowejPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
-
Warzywa:
Sałata - 2 rzymskie, bez zewnętrznych liściPomidorki koktajlowe - 50 dag, najlepiej żółtychBrokuł - krótko obgotowane różyczki z jednegoOgórek szklarniowy - 1 pokrojony w cienkie plasterkiPieczarki - 25 dag pokrojonych w plasterkiCebula biała - 1/2 małej pokrojonej w cieniutkie piórka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Przygotuj sos: rozgrzej piekarnik do 160°C. Zetnij czubki główek czosnku, każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry.
2 / 4
Oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, zawiń w folię. Piecz 70 minut, potem rozwiń i ostudź.
3 / 4
Upieczony czosnek wyciśnij z ząbków do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, wstaw do lodówki.
4 / 4
Grubo pokrój sałatę rzymską, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Polej sosem, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory