Sałatka aromatyczna
Sałatka aromatyczna
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - łyżkaCukinia - 4 średnie, pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cmCebula - 2, pokrojone w dość cienkie cząstkiCzosnek - 4 duże, zmiażdżoneCynamon - kawałek, złamany na półSzafran - 1/4 łyżeczki pokruszonych nitekPomidorki koktajlowe - 40 dag, pokrojonych na połówkiNatka pietruszki - 2 łyżki posiekanejMięta - 2 łyżki posiekanejSok cytrynowy - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę.
2 / 2
Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory