Sałatka kisir
Turcy często przyrządzają kisir w ogóle bez warzyw, tylko z koncentratem pomidorowym lub z pastą paprykową, oliwą i przyprawami. Taka kaszka świetnie nadaje się do faszerowania liści winogron.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Kuskus - 1 szklankaPomidory - 2-3Pepperoni - 2-3 papryczkiDymka - 6Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKumin (kmin rzymski) - do smaku, mielonyOliwa - 1/4 szklankiMięta - 1/4 pęczkaNatka pietruszki - 1/2 pęczkaKoncentrat pomidorowy - 1 łyżkaPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiSok cytrynowy - z 2-3 owoców
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Kaszkę przełóż do miski, zalej szklanką gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. W tym czasie oczyść, umyj i drobno pokrój peperoni, dymki, natkę i miętę. Pomidory sparz, obierz i także pokrój w małą kostkę.
2 / 2
Napęczniałą kaszkę połącz z koncentratem pomidorowym, przypraw kminem, solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszaj, dodaj zieleninę, dymki i peperoni. Na koniec włóż do sałatki pomidory, wlej oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj jeszcze raz, odstaw na 30 minut do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory