Sałatka nicejska inaczej

Tomasz Leśniak/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 12:16
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka nicejska inaczej
Sałatka nicejska inaczej
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tuńczyka oczyszczamy, kroimy w paski o grubości 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Zioła drobno siekamy, łączymy z sezamem - w takiej mieszance obtaczamy tuńczyka. Rozgrzewamy patelnię, szybko obsmażamy na niej rybę z każdej strony, następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Studzimy, zalewamy oliwą wymieszaną z odrobiną soku cytrynowego. Sardele oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy ryby przez około 5 minut. Jeśli używamy wędzonych ryb, nie obsmażamy ich. Robimy dressing. Mieszamy musztardę z posiekaną natką, odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem oraz miodem. Powoli wlewając oliwę, miksujemy, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy. Na talerzach układamy sałatę, na niej pokrojone jajka, pomidorki, ziemniaki, fasolkę, paprykę i oliwki. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i rybki. Skrapiamy dressingiem musztardowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.