Sałatka nicejska inaczej
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Tuńczyk świeży - 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smakuSok cytrynowy - do smakuSezam - jasny i czarny, do obtoczenia tuńczyka
-
Świeże zioła:
Tymianek świeży - 4 gałązkiBazylia - 4 gałązkiNatka pietruszki - 6 gałązekKoperek - 4 gałązki
-
Rybki:
Sardynki - 4 świeże sardynki lub sardele (mogą być również sardynki wędzone lub szproty wędzone w całości)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smażenia
-
Dressing musztardowy:
Musztarda stołowa - 4 łyżkiNatka pietruszki - 2 gałązkiTymianek świeży - 2 gałązkiMiód pszczeli - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 200 mlJajka przepiórcze - 4 ugotowane na twardo
-
Oraz:
Ziemniaki - 4 ugotowane (najlepiej fioletowe)Fasolka szparagowa zielona - 100 g świeżej, ugotowanejPapryka czerwona - 1Sałata - 2 małe, rzymskieOliwki czarne - garść, bez pestek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tuńczyka oczyszczamy, kroimy w paski o grubości 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Zioła drobno siekamy, łączymy z sezamem - w takiej mieszance obtaczamy tuńczyka. Rozgrzewamy patelnię, szybko obsmażamy na niej rybę z każdej strony, następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Studzimy, zalewamy oliwą wymieszaną z odrobiną soku cytrynowego. Sardele oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy ryby przez około 5 minut. Jeśli używamy wędzonych ryb, nie obsmażamy ich. Robimy dressing. Mieszamy musztardę z posiekaną natką, odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem oraz miodem. Powoli wlewając oliwę, miksujemy, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy. Na talerzach układamy sałatę, na niej pokrojone jajka, pomidorki, ziemniaki, fasolkę, paprykę i oliwki. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i rybki. Skrapiamy dressingiem musztardowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory