Sałatka nicejska po francusku
Sałatka nicejska (Francja)
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 5 sztJajka - 5 szt (na twardo)Cebula - 2 sztPomidory - 5 sztOliwki czarne - 10 dagTuńczyk w sosie własnym - 1 puszkaSałata lodowa - Kilka liści
-
Sos winegret
Sok cytrynowy - 1 łyżkaOcet balsamiczny - 1/2 łyżkiCzosnek - 1 zmiażdżony czosnek (opcjonalnie)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a gdy przestygną, obierz i pokrój na plastry. Podobnie pokrój obrane jajka. Pomidory i cebulę pokrój w plastry.
2 / 3
W dużej salaterce układaj warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory, jajka i oliwki i powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
3 / 3
Przełóż do słoika składniki sosu, zakręć i wymieszaj, energicznie potrząsając słoikiem. Polej sałatkę, udekoruj listkami sałaty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory