Sałatka warzywna

Sałatka warzywna
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Kapusta biała - 1/4 główkiCebula - 1Papryka żółta - 1Papryka czerwona - 1/2 strąkaOgórek szklarniowy - 1 lub 2-3 gruntoweCukier - 3 łyżkiOcet winny - 3 łyżki, 10-procentowegoSól - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kapustę oczyść, umyj i poszatkuj. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokrój w cienkie plasterki. Do miski przełóż kapustę, następnie cebulę, potem dodaj plasterki papryki, a na wierzch poszatkuj obrane ogórki.
2 / 3
Wsyp czubatą łyżkę soli i starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę. Od czasu do czasu ponownie zamieszaj. Następnie mocno odciśnij słony sok, który puściły warzywa.
3 / 3
Przygotuj zalewę octową: w 2 szklankach wody rozpuść cukier i ocet, zalej przygotowane składniki sałatki. Im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory