Sałatka z grillowanej cukinii z koprem włoskim i salami

Sałatka z grillowanej cukinii z koprem włoskim i salami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Cukinia - 1Koper włoski (fenkuł) - 1 bulwaRadicchio - garść liściOrzeszki pinii - 3 łyżkiSalami - 100 g cienkich plasterków
-
Sos winegret
Oliwa - 6 łyżekSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyWoda - łyżkaMusztarda stołowa - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Cukinię kroimy na plasterki o grubości 1/2 cm i smażymy z obu stron na patelni grillowej przez 2 minuty, aż zmięknie. Koper włoski kroimy na cienkie paski, wykrawając twardy środek. Liście radicchio rozdzieramy na małe kawałki.
2 / 3
Przygotowujemy sos, energicznie mieszając wszystkie składniki. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii, aż się zrumienią.
3 / 3
Na półmisku układamy plasterki cukinii, polewamy je odrobiną oliwy. Następnie kładziemy radicchio i koper włoski wymieszany z sosem, a na wierzchu plasterki salami. Posypujemy orzeszkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory