Sałatka z jajkami i krewetkami

Sałatka z jajkami i krewetkami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Krewetki - 16 tygrysichJajka - 4 od kur z wolnego chowuSałata - 1 główka rzymskiejFasolka szparagowa zielona - 200 g (świeżej lub z puszki)
-
Sos winegret:
Sok cytrynowy - z 1 cytrynyOliwa - 6 łyżekMusztarda dijon - 1 łyżkaWoda - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozmrożone krewetki wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody (świeże wcześniej obieramy). Jajka gotujemy na półtwardo, tak aby żółtko pozostało kremowe - jeśli włożymy je do wrzątku, zajmie nam to 5 minut.
2 / 3
Umyte liście sałaty rzymskiej rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę.
3 / 3
Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę sosem przed podaniem. Uwaga: jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory