Sałatka z jajkami i krewetkami

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 14:19
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z jajkami i krewetkami
Sałatka z jajkami i krewetkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozmrożone krewetki wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody (świeże wcześniej obieramy). Jajka gotujemy na półtwardo, tak aby żółtko pozostało kremowe - jeśli włożymy je do wrzątku, zajmie nam to 5 minut.

2 / 3

Umyte liście sałaty rzymskiej rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę.

3 / 3

Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę sosem przed podaniem. Uwaga: jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA