Składniki (6porcji)
-
Pierś z kurczaka - 75 dagMasło - 1 łyżkaWino białe - 1 szklanka wytrawnegoSezam - 2 czubate łyżkiSeler naciowy - 1Rzodkiewka - 1 pęczekSzczypiorek - 1 pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMusztarda dijon - 1 łyżeczkaMiód pszczeli - 1 łyżeczkaCytryna - sok z 1/2Oliwa - 1/3 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
iersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory