Składniki (10porcji)
-
Czerwone pomarańcze - pięćCebula czerwona - jednaPapryka czerwona - jednaPestki dyni - dwie łyżkiSzpinak świeży - 1/2 kg
-
Sos
Oliwa - do zmieszana z sokiem z cytrynySok cytrynowy - z jednej cytrynyCzosnek - ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory