Sałatka z wędzoną makrelą

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 13:03
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z wędzoną makrelą
Sałatka z wędzoną makrelą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fenkuły kroimy w jak najcieńsze plasterki, wkładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Natkę odcinamy i pozostawiamy. Przygotowujemy makrelę do wędzenia: rozgrzewamy wok na małym ogniu, na dno wkładamy wióry drewniane - po 3-4 minutach zaczną dymić. Układamy filety z makreli na natłuszczonej oliwą kratce woka. Szczelnie przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż mięso się zetnie i nabierze dymnego zapachu. Wtedy zdejmujemy, studzimy, usuwamy skórę, a mięso dzielimy na kawałeczki. W czasie gdy makrela się wędzi, zalewamy żurawiny octem i marsalą, odstawiamy na 30 minut, a potem łączymy z olejem i czosnkiem. Wkładamy do miski fenkuły i jabłka, dodajemy bazylię, pozostałą zieleninę i kawałki wędzonej makreli. Polewamy dressingiem, mieszamy, posypujemy natką fenkułu. Podajemy z grzankami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.