Sałatka z wołowiną

Magazyn Kuchnia 10.07.2020 12:17
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z wołowiną
Sałatka z wołowiną
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotuj olej cebulowy: rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury. Dodaj pokrojone dymki i sól (uważaj, bo po dodaniu soli olej będzie pryskał). Smaż, aż kawałki dymki staną się chrupiące i zaczną się robić brązowe. Wówczas zdejmij z ognia, pozostaw dymki w gorącym oleju, aż zrobią się ciemnobrązowe. Oleju możesz używać do sałatek, gotowanego kurczaka, makaronu, zup i wielu innych potraw wietnamskich. Można go też przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku (do dwóch tygodni).

2 / 4

Przygotuj sałatkę: pokrój ogórka w cienkie plasterki, posól je i przełóż na sitko na 15 minut, aby puściły sok i odciekły. Marchewkę także pokrój w jak najcieńsze plasterki, odłóż. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, mocno naciskając ręką. Jedną limonkę pokrój na cząstki i odłóż.

3 / 4

W małej misce wymieszaj sok z drugiej limonki z sosem rybnym, olejem sezamowym, cukrem, pokruszoną chili, czosnkiem i imbirem. Przygotowanym sosem polej ogórki i marchewki, odstaw na 5 minut, aby smaki się połączyły. Szpinak przebierz, oczyść i umyj. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, skrop olejem cebulowym (pozostaw 1-2 łyżki oleju), przełóż na półmisek.

4 / 4

Na warstwie szpinaku połóż plasterki marchewki i ogórka razem z sosem, dookoła ułóż mięso. Skrop 1-2 łyżkami pozostałego oleju cebulowego, posyp orzeszkami ziemnymi i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami kolendry i cząstkami limonki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.