Sałatka ziemniaczana
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ocet winny - 6 łyżekSól - szczypta, grubaKoperek - 1/2 szklanki + 3 łyżkiZiemniaki - 10, nieobraneCebula biała - 2-3, pokrojone w cienkie piórkaRzodkiewka - 8, pokrojone w cienkie plasterki + małe do dekoracjiMajonez - 3/4 szklankiOgórek szklarniowy - 2, pokrojone na mizerię
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami. Rada: Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory