Składniki (5porcji)
-
Żelatyna - 15 gOlej rzepakowy - 1 łyżkaGrzyby - 50 dagCzosnek - 2 ząbkiRosół - 300 mlLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 2 ziarenkaJałowiec - kilka ziarenekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Grzyby i posiekany czosnek podsmażamy na oleju, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) razem z przyprawami, pod koniec dodajemy natkę. W małej ilości gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do potrawy. Odstawiamy do przestudzenia.
2 / 2
Z okrągłej plastikowej butelki (np. po wodzie mineralnej) ścinamy wierzch i wlewamy do niej galaretę schłodzoną do temperatury pokojowej. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozcinamy nożyczkami plastikową powłokę butelki i ostrożnie wyjmujemy 'salceson'. Podajemy pokrojony w cienkie plastry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory