Sandacz pod grzybową łuską

Sandacz pod grzybową łuską
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sandacz - 600 g filetu bez skórySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMąka pszenna typ 500 - do panierowaniaJajka - 1Borowiki - 400 gCebula - 1/2 pokrojonej w kostkęCzosnek - 1 ząbekOliwa - 1/2 szklankiTymianek świeży - 6 gałązek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Sandacza przyprawiamy, obsypujemy mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem po tej stronie, z której zdjęliśmy skórę. Kapelusze borowików kroimy w plastry o grub. 1,5 mm i układamy na rybie, tak aby plastry grzybów zachodziły na siebie, tworząc "rybią łuskę". Gdy filet będzie już zupełnie przykryty grzybami, smarujemy je resztą roztrzepanego jajka.
2 / 2
Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską" do góry). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory