Schab korzenny w glazurze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Schab surowy - 1,5 kgOlej rzepakowy - kilka łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCynamon - łyżeczka zmielonegoKardamon - łyżeczka zmielonegoJabłka - trzyMasło - łyżeczkaSok pomarańczowy - trzy szklanki świeżo wyciśniętegoCynamon - cztery kawałki koryKardamon - 10 ziarenMasło - 150 g klarowanegoCukier - trzy lub cztery łyżkiMiód pszczeli - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ze schabu usuwamy błony, na minutę zanurzamy mięso we wrzątku. Osuszamy, nacieramy olejem, solą, pieprzem oraz sproszkowanym cynamonem i kardamonem, układamy w podłużnym naczyniu. Umyte jabłka kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne, obkładamy nimi mięso, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Mięso i jabłka rumienimy na patelni, dodając masło. Przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 85 minut w 160 st. C. Robimy glazurę: sok pomarańczowy wlewamy do garnka, dodajemy cynamon ikardamon, gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, cukier i miód, mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop-glazura. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy rękaw, a schab i jabłka polewamy glazurą. Pieczemy jeszcze 5-7 minut w 180 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory