Schab korzenny w glazurze

Magazyn Kuchnia 23.12.2019 02:32
(brak ocen)
OCEŃ
Schab korzenny w glazurze
Schab korzenny w glazurze
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ze schabu usuwamy błony, na minutę zanurzamy mięso we wrzątku. Osuszamy, nacieramy olejem, solą, pieprzem oraz sproszkowanym cynamonem i kardamonem, układamy w podłużnym naczyniu. Umyte jabłka kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne, obkładamy nimi mięso, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Mięso i jabłka rumienimy na patelni, dodając masło. Przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 85 minut w 160 st. C. Robimy glazurę: sok pomarańczowy wlewamy do garnka, dodajemy cynamon ikardamon, gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, cukier i miód, mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop-glazura. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy rękaw, a schab i jabłka polewamy glazurą. Pieczemy jeszcze 5-7 minut w 180 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.