Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry

Honorata Piwowarska/ Magazyn Kuchnia 12.12.2019 18:49
(brak ocen)
OCEŃ
Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry
Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab czyścimy, nacieramy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem i delikatnie solą (bo szynka jest dość słona). Olej rozgrzewamy na patelni i mocno obsmażamy mięso z każdej strony. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy, prażymy je na patelni lub w piekarniku (10 minut w 200 st.). Studzimy, wsypujemy do miski, dodajemy jajko, pastę curry i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na deseczce układamy plasterki szynki tak, by lekko na siebie zachodziły. Smarujemy mieszanką z orzechów, układamy mięso i owijamy szynką. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy schab, delikatnie zwijamy. Na cieście możemy zrobić dekoracyjne nacięcia. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykrywamy pieczeń papierem. Pieczemy 20-25 minut w 200 st. Wierzchni papier zdejmujemy i pieczemy jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA