Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Schab surowy - 500 gPieprz czarny w ziarnach - 1 łyżeczkaSól - do smakuOlej rzepakowy - do smakuOrzechy włoskie - 200 gJajka - 1Curry - 1 łyżka zielonej pastyCytryna - 1 łyżeczka sokuSzynka parmeńska - 50 g plastrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab czyścimy, nacieramy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem i delikatnie solą (bo szynka jest dość słona). Olej rozgrzewamy na patelni i mocno obsmażamy mięso z każdej strony. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy, prażymy je na patelni lub w piekarniku (10 minut w 200 st.). Studzimy, wsypujemy do miski, dodajemy jajko, pastę curry i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na deseczce układamy plasterki szynki tak, by lekko na siebie zachodziły. Smarujemy mieszanką z orzechów, układamy mięso i owijamy szynką. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy schab, delikatnie zwijamy. Na cieście możemy zrobić dekoracyjne nacięcia. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykrywamy pieczeń papierem. Pieczemy 20-25 minut w 200 st. Wierzchni papier zdejmujemy i pieczemy jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory