Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym

Maria Najgrodzka/Magazyn Kuchnia 02.12.2020 16:53
(brak ocen)
OCEŃ
Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym
Maria Najgrodzka Szefowa kuchni w warszawskim Carmona Tapas Bar. Studiowała turystykę i rekreację, jednak zrezygnowała na rzecz szkoły gastronomicznej. Marzyła, aby po jej ukończeniu gotować na żaglowcach, bo z nimi wiąże się jej druga po gotowaniu pasja. Pływała na pokładach Fryderyka Chopina i Pogorii. Specjalnie dla nas pozowała z wielką (i ciężką!) patelnią do paelli. Pracowała w restauracji Upstairs w Komorowie, potem trafiła do Carmony i już została. Ciekawi ją hiszpańska kuchnia i kultura, ale lubi też indyjskie jedzenie, często używa kuminu i imbiru. W wolnych chwilach Maria gotuje ze swoją 3-letnią córeczką.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotowujemy schab. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy mięso i zostawiamy na 12 godzin. Długim wąskim nożem robimy kieszeń w środku mięsa. Wkładamy tam chorizo w całości. Pieczemy 15 minut w 220°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minut.

2 / 4

Robimy purée. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości w osolonej wodzie. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z podgrzaną oliwą i pistacjami zmiksowanymi na mączkę. Białko ubijamy i mieszamy z purée. Wkładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy kopczyki na blachę wyściełaną pergaminem. Pieczemy w 190°C, aż się zrumienią (5-10 minut).

3 / 4

Przyrządzamy dynię. Miąższ kroimy w kostkę. Czosnek, szalotki i imbir obieramy. Chilli kroimy w grube plastry, usuwamy pestki. Wszystkie składniki zalewamy oliwą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

4 / 4

Ciepły schab kroimy w plastry. Podajemy z zapieczonym purée oraz dynią.  

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps