Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Schab surowy - 800 g (oczyszczonego z błon bez kości)Chorizo - 1 surowa kiełbasaOliwa - 1/2 szklankiSos sojowy - 1 łyżkaSherry - 3 łyżki wytrawnegoCzosnek - 3 ząbkiTymianek suszony - 1 łyżka suszonegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuZiemniaki - 3 dużeOliwa - 3 łyżkiPistacje - 4 łyżki niesolonych i obranychBiałka - 1Sól - do smakuDynia zwyczajna - 1 duży plasterCzosnek - 3 ząbkiSzalotka - 3 małeImbir - 3 plasterki świeżegoChili - 1Anyż - 1 gwiazdkaPomarańcze - skórka otarta z 1/2Miód pszczeli - 4 łyżeczkiOliwa - 1/2 szklankiKozieradka - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy schab. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy mięso i zostawiamy na 12 godzin. Długim wąskim nożem robimy kieszeń w środku mięsa. Wkładamy tam chorizo w całości. Pieczemy 15 minut w 220°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minut.
Robimy purée. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości w osolonej wodzie. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z podgrzaną oliwą i pistacjami zmiksowanymi na mączkę. Białko ubijamy i mieszamy z purée. Wkładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy kopczyki na blachę wyściełaną pergaminem. Pieczemy w 190°C, aż się zrumienią (5-10 minut).
Przyrządzamy dynię. Miąższ kroimy w kostkę. Czosnek, szalotki i imbir obieramy. Chilli kroimy w grube plastry, usuwamy pestki. Wszystkie składniki zalewamy oliwą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Ciepły schab kroimy w plastry. Podajemy z zapieczonym purée oraz dynią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory