Schab z dzika w czerwonym winie, bliny gryczane, skorzonera, kurki, kalafior, salsa verde
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dziczyzna - 800 g schabu z dzikaWino czerwone - 400 ml wytrawnego
-
Bliny gryczane:
Mąka gryczana - 2 szklankiMleko 2.0 proc. - 1.5 szklankiDrożdże świeże - 20 g lub 10 g instantCukier - 2 łyżkiMasło - 3 łyżkiJajka - 12
-
Salsa verde:
Natka pietruszki - 1 pęczekSok cytrynowy - z 1 cytrynyKapary - 4Czosnek - 1 ząbekCebula - 80 gAnchois - do smakuOliwa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Puder grzybowy:
Grzyby suszone - 200 g podgrzybkówOliwa - do smakuMaltodekstryna - 100 ml
-
Oraz:
Grzyby - 250 g kurekMasło klarowane - 200 gSzparagi zielone - 200 g miniszparagówKalafior - 200 g żółtego i 200 g fioletowegoJabłka - 1Kiełki grochu - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab oczyszczamy z błon, dzielimy na 4 porcje, marynujemy w winie przez 24 godziny.
Przygotowujemy bliny. Połowę mąki i połowę mleka mieszamy z drożdżami i jedną łyżką cukru. Odstawiam na godzinę, aż ciasto urośnie. Dodajemy stopione masło.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z drugą łyżką cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ukręcone żółtko, ubite białka, resztę mąki i mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa podrosła.
Następnie nakładamy ciasto łyżką wazową na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron, aż placki będą rumiane.
Robimy salsa verde. Wszystkie składniki siekamy lub blendujemy, cienką strużką wlewając oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy puder grzybowy. Podgrzybki miksujemy na pył, do malto dodajemy oliwę, następnie mieszamy z grzybami. Kurki blanszujemy, potem smażymy na klarowanym maśle. Doprawiamy do smaku. Szparagi, żółtego i fioletowego kalafiora również blanszujemy, hartujemy w zimnej wodzie. Kalafiora podpiekamy na suchej patelni, aż sie zrumieni. Skorzonerę oczyszczamy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie plastry. Marynujemy w świeżo wyciśnietym soku z jabłka.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Schab przyrawiamy solą i gruboziarnistym pieprzem, posypujemy pudrem grzybowym, obsmażamy z obu stron, nastepnie pieczemy w piekarniku przez 4 minuty.
Składamy danie. Mięso kroimy na dwa kawałki, układamy na talerzu - miedzy nim kładziemy różyczki kalafiorów układamy i kurki. Skorzonerę zwijamy w rulon, do środka wkładamy szparagi. Bliny usmażone na złoty kolor ukladamy na przemian na talerzu miedzy mięsem. Posypujemy pudrem grzybowym i polewamy deikatnie salsa verde. Dekorujemy kiełkami groszku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory