Schab z miodem i sokiem pomarańczowym

Schab z miodem i sokiem pomarańczowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (8porcji)
-
Schab surowy - 1 kg, bez kościSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMiód pszczeli - 1/4 szklankiTymianek suszony - 1/2 łyżeczkiSok pomarańczowy - 2 łyżkiOliwa - 2 łyżkiBulion drobiowy - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfannie. W miseczce mieszamy miód z sokiem, oliwą i tymiankiem, polewamy mięso. Do brytfanny wlewamy bulion. W najgrubszą część schabu wbijamy termometr kuchenny, pieczemy, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 65-66°C. Trwa to od 45 minut do godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstającym sosem. Schab wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły. Sos z pieczenia cedzimy i redukujemy, aż nieco zgęstnieje. Podajemy do schabu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory