Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanine: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Schab surowy - 1 kg karkowego bez kościŚliwki suszone - 20 dag, bez pestekPowidła śliwkowe - 2 łyżkiOlej słonecznikowy - 2 łyżkiWino czerwone - 1/2 szklanki wytrawnego winaGoździki - 1-2Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuImbir - 1 cm kawałek korzenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, oraz 3-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz około godziny w temp. 180 st. C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory