Schab ze śliwką

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanine: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, oraz 3-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz około godziny w temp. 180 st. C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps