Schab ze śliwkami

Anna Wrońska/ Magazyn Kuchnia 09.12.2019 11:38
(brak ocen)
OCEŃ
Schab ze śliwkami
Schab ze śliwkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj śliwki. Zagotuj wino, zdejmij z ognia, wrzuć do niego śliwki. Odstaw na 30 minut. Opłucz i osusz mięso, natnij je wzdłuż, nie rozcinając do końca. Następnie rozłóż schab, tak aby powstał szeroki płat, posól, popieprz i posmaruj powidłami (jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do powideł trochę świeżego, startego imbiru albo przypraw je pokruszoną papryką chili, ziołami lub czosnkiem). Pośrodku mięsa ułóż - jedna za drugą w 2-3 rzędach - namoczone w winie śliwki. Te, które zostaną, odłóż do miseczki i skrop winem, aby nie wyschły. Załóż krótsze boki schabu, aby śliwki nie wypadły i zroluj mięso od dłuższego boku. Gotową roladę zwiąż bawełnianą nicią, obsmaż na gorącym oleju z masłem (odłóż połowę masła), a potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj odłożone, świeże masło, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, ewentualnie dodaj nieco wody albo bulionu. Piecz godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas skrapiając mięso wypływającym sosem. Po 30 minutach wrzuć do sosu odłożone śliwki. Upieczone mięso pokrój w plastry, a sos przecedź lub zmiksuj. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.