Schab ze śliwkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Schab surowy - 1 kg (bez kości)Śliwki suszone - 20 dag (mają być bez pestek)Powidła śliwkowe - 2 łyżkiOlej rzepakowy - 2 łyżki (do smażenia)Masło - kawałek (do smażenia)Wino czerwone - 1/2 szklanki (ma być wytrawne)Goździki - 2-3Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj śliwki. Zagotuj wino, zdejmij z ognia, wrzuć do niego śliwki. Odstaw na 30 minut. Opłucz i osusz mięso, natnij je wzdłuż, nie rozcinając do końca. Następnie rozłóż schab, tak aby powstał szeroki płat, posól, popieprz i posmaruj powidłami (jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do powideł trochę świeżego, startego imbiru albo przypraw je pokruszoną papryką chili, ziołami lub czosnkiem). Pośrodku mięsa ułóż - jedna za drugą w 2-3 rzędach - namoczone w winie śliwki. Te, które zostaną, odłóż do miseczki i skrop winem, aby nie wyschły. Załóż krótsze boki schabu, aby śliwki nie wypadły i zroluj mięso od dłuższego boku. Gotową roladę zwiąż bawełnianą nicią, obsmaż na gorącym oleju z masłem (odłóż połowę masła), a potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj odłożone, świeże masło, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, ewentualnie dodaj nieco wody albo bulionu. Piecz godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas skrapiając mięso wypływającym sosem. Po 30 minutach wrzuć do sosu odłożone śliwki. Upieczone mięso pokrój w plastry, a sos przecedź lub zmiksuj. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory