Semifreddo cappuccino

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 22.04.2021 16:33
(1 ocena)
OCEŃ
Semifreddo cappuccino
Semifreddo cappuccino
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Wyłóż podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). 

2 / 4

Ubij śmietanę, przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, gotuj, mieszając, około 4 minut - aż cukier się rozpuści. Potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubij białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania, wlewaj syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca, przerwij ubijanie i pozostaw na 4-5 minut, aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwij ubijanie, dodaj do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszaj jeszcze raz i przełóż do przygotowanej formy. 

3 / 4

Przykryj zwisającą folią, zamrażaj co najmniej 8 godzin (możesz pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc!). 

4 / 4

Gotowe semifreddo wyjmij z zamrażalnika i pokrój na porcje. Przed podaniem posyp resztą ciastek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps