Serniczek

Magazyn Kuchnia 09.03.2020 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Serniczek
Serniczek
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do zimnej wody i czekamy, aż wszystko ostygnie. Przekładamy powstały serek na drobne sitko i czekamy, aż ścieknie "serwatka".

2 / 3

Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol.

3 / 3

Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps