Serniczki marcepanowe z wiśniami duszonymi z rozmarynem
Serniczki marcepanowe z wiśniami duszonymi z rozmarynem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Twaróg tłusty - 500 g (ma być dwukrotnie zmielony)Śmietana 30 proc. - 200 mlKsylitol - 100 gMąka pszenna - 3 łyżkiJajka - 3Marcepan - 125 gMasło - 1 łyżeczkaWiśnie - 500 g mrożonychKsylitol - 2 łyżkiRozmaryn świeży - 2 łyżeczki igiełek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Twaróg miksujemy ze śmietanką, ksylitolem i mąką na gładką masę. Miksując, dodajemy po jednym jajku i marcepan starty na tarce o małych oczkach (marcepan możemy wcześniej zmrozić, by łatwiej go było ścierać). Miksujemy kilka minut, żeby ciasto się dobrze napowietrzyło. Ciastem napełniamy lekko posmarowane masłem foremki. Ustawiamy je w brytfannie i wlewamy do niej wodę do połowy wysokości foremek. Serniczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st., pieczemy ok. 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masło i wiśnie lub pokrojony ananas wkładamy na lekko rozgrzaną patelnię, posypujemy ksylitolem i rozmarynem, mieszamy. Dusimy kilka minut. Polewamy gotowe serniczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory