Sernik na cieście migdałowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Masło - 1 kg miękkiegoSól - 8 gCukier - 870 g miałkiegoMąka pszenna - 1.25 kgProszek do pieczenia - 30 gMigdały mielone - 500 gWanilia - 1 laskaJajka - 6-7Cukier - 520 gŻółtka - 8Mąka pszenna - 100 gRum - 40 mlMleko 2.0 proc. - 1.75 mlKasza manna - 160 gWanilia - 1 laskaRodzynki - 100 g (jeśli są suche, moczymy je w wodzie)Pomarańcze - skórka otarta z 1Twaróg półtłusty - 500 gBiałka - do posmarowania ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto: masło ucieramy z solą i cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały, miąższ z laski wanilii i jajka. Ciasto zagniatamy, owijamy folią do żywności, wkładamy na noc do lodówki. Masa: cukier ucieramy z żółtkami, mąką i rumem. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy kaszę mannę, miąższ z laski wanilii, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Niewielką ilość kremu mlecznego dodajemy do masy żółtkowej, mieszamy. Dodajemy resztę kremu, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z twarogiem. Studzimy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Połową wykładamy dno tortownicy, formujemy boki o wysokości 2 cm. Napełniamy masą serową i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 35-40 minut. Sernik studzimy, dekorujemy np. cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory