Sernik na cieście migdałowym

Luc Olivier/ Magazyn Kuchnia 12.12.2019 18:54
(brak ocen)
OCEŃ
Sernik na cieście migdałowym
Sernik na cieście migdałowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto: masło ucieramy z solą i cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały, miąższ z laski wanilii i jajka. Ciasto zagniatamy, owijamy folią do żywności, wkładamy na noc do lodówki. Masa: cukier ucieramy z żółtkami, mąką i rumem. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy kaszę mannę, miąższ z laski wanilii, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Niewielką ilość kremu mlecznego dodajemy do masy żółtkowej, mieszamy. Dodajemy resztę kremu, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z twarogiem. Studzimy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Połową wykładamy dno tortownicy, formujemy boki o wysokości 2 cm. Napełniamy masą serową i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 35-40 minut. Sernik studzimy, dekorujemy np. cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.