Sernik piernikowy

Sernik piernikowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciastka - 250 g pierniczkówCukier puder - jedna łyżkaMasło - 80 g
-
Nadzienie
Cukier puder - 100 gŚmietana kremówka 36 proc. - 170 mlSerek philadelphia - 400 gRicotta - 200 gJajka - dwaŻółtka - jednoMąka pszenna - jedna łyżkaImbir - 1/4 łyżeczki zmielonegoZiele angielskie - 1/4 łyżeczki zmielonegoWanilia - jedna laska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Pierniczki miksujemy w malakserze, łączymy z cukrem pudrem i rozpuszczonym masłem. Wylepiamy masą dno i brzegi tortownicy. Pieczemy 5 minut, studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 st. C. Robimy nadzienie. Ubijamy śmietankę, dodając cukier puder. Oddzielnie ubijamy kremowy serek z ricottą, kolejno miksujemy z jajkami i żółtkiem, delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Mieszamy z mąką, przyprawami i wanilią. Wlewamy masę na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na godzinę. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby całkowicie się zestaliło.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory