Składniki (20porcji)
-
Twaróg tłusty - 500 g tłustego, niekwaśnegoZiemniaki - trzy ugotowaneMasło - 125 gCukier - szklankaJajka - pięćRodzynki - 50 gSkórka pomarańczowa - łyżkaMąka ziemniaczana - łyżkaProszek do pieczenia - łyżeczkaWanilia - pół laskiMasło - do formyBułka tarta - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ser i ziemniaki (bez skórki) mielimy dwukrotnie w maszynce. Ucieramy na pianę masło z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wymieszane z mąką i proszkiem bakalie dodajemy razem z pianą do masy serowej. Dodajemy także drobno pokrojoną wanilię i delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory