Sernik z dwóch twarogów

Natalia Nowak Bratek, Magazyn Kuchnia 24.05.2021 16:08
(brak ocen)
OCEŃ
Sernik z dwóch twarogów
Sernik z dwóch twarogów
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Zagotowujemy rodzynki ze szklanką wody, cedzimy, zalewamy brandy i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. 

2 / 4

Robimy pierwszą warstwę sernika: miksujemy jajka, 450 g cukru, soki skórkę z cytryn oraz twaróg, aż powstanie gładka masa. Wlewamy do formy (20x30 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Posypujemy 3/4 rodzynek odsączonych z alkoholu. Pieczemy 45 minut, wyjmujemy i przygotowujemy drugą warstwę. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. C. 

3 / 4

Podgrzewamy (nie zagotowujemy!) przez kilka minut śmietanę z przekrojoną laską wanilii i resztą cukru. Wyjmujemy wanilię, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je z powrotem do śmietany, miksujemy z twarogiem na gładką masę. Rozprowadzamy na pierwszej warstwie sernika i pieczemy 15-20 minut. Posypujemy resztą rodzynek. 

4 / 4

Kroimy po ostudzeniu. Rada: To król serników! Sam twaróg, żadnego ciasta. W związku z tym, że nie ma tu mąki, sernik jest też bezglutenowy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps