Składniki (10porcji)
-
Ziemniaki - 70 dagTwaróg półtłusty - 1 kgJajka - 6-7 + 1 do posmarowaniaCukier - 300 gCukier waniliowy - paczkaMasło - do formyBułka tarta - do formy
-
Ciasto
Mąka pszenna - 250 gCukier - 100 gŻółtka - 1Margaryna - 100 gŚmietana 18 proc. - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy bez soli i studzimy. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ser przeciskamy przez maszynkę razem z ziemniakami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy. Ubijamy z białek pianę, łączymy z masą i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 50 min i pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory