Serowe szpecle z płatkami cebuli
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 6 pokrojonych w ćwiartkiCzosnek - 6 ząbków ze skórkąMąka pszenna - 140 gMasło - 40 g miękkiegoSzalotka - 2 obrane i pokrojone w ćwiartkiCzosnek - 2 ząbki obrane ze skórkiJajka - 2Natka pietruszki - 1 pęczekSól - pół łyżeczkiPieprz czarny mielony - pół łyżeczkiTymianek świeży - garśćOregano świeże - garśćBazylia - garśćParmezan - 100 g startego, może być inny dojrzały ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Rozgrzej piekarnik do 180C. Pokrój cebule w ćwiartki. Włóż na patelnię czosnek i cebulę, skórką do dołu. Praż w piekarniku aż będą miękkie i zrumienione.
Obierz szalotki i pokrój w ćwiartki. Dodaj małe obrane ząbki czosnku. Wszystkie składniki, oprócz mąki, wymieszaj na gładką pastę. Dodaj do pasty mąkę i zmiksuj.
Na rondlu z wolno gotującą się osoloną wodą ustaw durszlak. Wlej na durszlak ciasto i przy pomocy szpatułki przeciskaj je przez dziurki, formując małe kluseczki. Gotuj kluseczki 2 minuty, a następnie odcedź na durszlaku.
Zdejmij skórkę z ćwiartek cebuli i odetnij korzeń, by rozłożyć je na płatki. Roztop na dużej patelni na małym ogniu masło, włóż posiekane zioła i płatki cebuli. Odetnij twarde końcówki ząbków czosnku i wciśnij czosnek na patelnię, odrzucając skórkę. Gdy masło zacznie się rumienić, zdejmij patelnię z ognia, wrzuć szpecle i wymieszaj. Dopraw i podawaj natychmiast posypane serem.
Rada: Cebulę możesz uprażyć wcześniej, a potem podgrzać na maśle na patelni.
Podpowiedzi: Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych (natki, tymianku, oregano itp.) - w sumie nie więcej niż jednej łyżki. Masło możesz zastąpić oliwą z oliwek extra virgin, której nie trzeba rumienić. Po prostu dodaj ją i wymieszaj z ziołami, cebulą i szpeclami. Jeśli masz około 100 ml białego wina, wlej na patelnię przed włożeniem szpecli. Zwiększ ogień, poczekaj, aż połowa płynu odparuje i wrzuć kluseczki."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory