Serowe szpecle z płatkami cebuli

Rachel Khoo/Magazyn Kuchnia 07.12.2020 16:10
(brak ocen)
OCEŃ
Serowe szpecle z płatkami cebuli
"Niektóre składniki zawsze mamy w domu, nawet jeśli dawno nie byliśmy na zakupach, a w lodówce straszą marne resztki sera i masła w komplecie z kilkoma cebulami. Oto przepis na danie, które łatwo wyczarować z tego, co akurat mamy pod ręką. Szpecle to małe kluseczki, które w moim dzieciństwie często gościły na stole, bo mama jest Austriaczką. Zwykle podaje się je ze startym serem. Ja serwuję szpecle z prażoną cebulą, która nadaje im wspaniały słodki posmak. To przepis zainspirowany skandynawskimi trendsetterami kulinarnymi, którzy wiedzą to i owo o cebuli i jej krewniakach".
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

"Rozgrzej piekarnik do 180C. Pokrój cebule w ćwiartki. Włóż na patelnię czosnek i cebulę, skórką do dołu. Praż w piekarniku aż będą miękkie i zrumienione.

2 / 4

Obierz szalotki i pokrój w ćwiartki. Dodaj małe obrane ząbki czosnku. Wszystkie składniki, oprócz mąki, wymieszaj na gładką pastę. Dodaj do pasty mąkę i zmiksuj.

3 / 4

Na rondlu z wolno gotującą się osoloną wodą ustaw durszlak. Wlej na durszlak ciasto i przy pomocy szpatułki przeciskaj je przez dziurki, formując małe kluseczki. Gotuj kluseczki 2 minuty, a następnie odcedź na durszlaku.

4 / 4

Zdejmij skórkę z ćwiartek cebuli i odetnij korzeń, by rozłożyć je na płatki. Roztop na dużej patelni na małym ogniu masło, włóż posiekane zioła i płatki cebuli. Odetnij twarde końcówki ząbków czosnku i wciśnij czosnek na patelnię, odrzucając skórkę. Gdy masło zacznie się rumienić, zdejmij patelnię z ognia, wrzuć szpecle i wymieszaj. Dopraw i podawaj natychmiast posypane serem.

Rada: Cebulę możesz uprażyć wcześniej, a potem podgrzać na maśle na patelni.

Podpowiedzi: Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych (natki, tymianku, oregano itp.) - w sumie nie więcej niż jednej łyżki. Masło możesz zastąpić oliwą z oliwek extra virgin, której nie trzeba rumienić. Po prostu dodaj ją i wymieszaj z ziołami, cebulą i szpeclami. Jeśli masz około 100 ml białego wina, wlej na patelnię przed włożeniem szpecli. Zwiększ ogień, poczekaj, aż połowa płynu odparuje i wrzuć kluseczki."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps