Sezamowe skrzydełka kurczaka
Sezamowe skrzydełka kurczaka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Olej rzepakowy - 2 łyżkiCzosnek - 1 duży ząbekSól - 3/4 łyżeczkiSos sojowy - 2 łyżkiSos hoisin - 2 łyżkiMiód pszczeli - 2 łyżkiOlej sezamowy - 1 łyżeczkaChili w proszku - szczyptaSkrzydełko z kurczaka - 1.5 kgSezam - 1.5 łyżki lekko uprażonych ziarenekDymka - posiekany szczypior z jednej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją olejem.
2 / 3
Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, sos hoisin, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, układamy na blasze. Pieczemy 35 minut, odwracając raz w połowie czasu pieczenia.
3 / 3
Upieczone skrzydełka obtaczamy w sezamie i posiekanej dymce, od razu podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory