Śledź na 3 sposoby: śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką, tatar śledziowy

Haps 12.02.2020 14:11
(8 ocen)
OCEŃ
Śledź na 3 sposoby: śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką, tatar śledziowy
Wiesz, co jest pięknego w randkach w czasie świąt? Wszyscy pachną rybą, więc śledź nie będzie przeszkodą na drodze do waszego pocałunku!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Śledzie po kaszubsku:

Namocz śledzie: filety śledziowe opłucz i namocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Po tym czasie osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój ukośnie na około 2 cm kawałki.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w piórka, ogórki kiszone w plasterki, a suszone śliwki na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Do cebuli dodaj cukier, śliwki, listki laurowe oraz ziele angielskie i smaż dalej, aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodaj pozostały olej, koncentrat, ogórki oraz słodką i ostrą paprykę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut, po czym odstaw sos do ostudzenia. Pokrojone śledzie przełóż warstwami ostudzonego sosu i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się "przegryzły".

2 / 3

Szuba, czyli śledź pod pierzynką:

Filety śledziowe opłucz i mocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pokrojonymi śledziami oraz 2 łyżkami oleju.
Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach (każde osobno). Jajka podziel na białka i żółtka. Białka również zetrzyj na tarce, a żółtka pokrusz.
W szklanym naczyniu ułóż kolejno warstwami - śledzie z cebulką, połowę majonezu, ziemniaki, marchewki, buraczki, drugą połowę majonezu, tarte białka jaj i na koniec posyp wierzch pokruszonymi żółtkami. Przykryj naczynie folią spożywczą i schowaj szubę na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdób szubę posiekanym szczypiorkiem.

3 / 3

Tatar śledziowy:

Filety śledziowe opłucz i mocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Następnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój w drobną kostkę i włóż do dużej miski.
Szalotki, ogórki oraz grzyby pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do śledzi.
Następnie dodaj oba rodzaje musztardy oraz olej lniany i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw tatara świeżo zmielonym pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps