Śledź na 3 sposoby: śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką, tatar śledziowy

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Śledź po kaszubsku:
Śledzie a la matias - 6 filetówCebula - 3 sztukiOgórki kiszone - 3 sztukiŚliwki suszone - 10 sztukOlej rzepakowy - 125 mlKoncentrat pomidorowy - 120 gCukier - 2 łyżkiLiść laurowy - 2 listkiZiele angielskie - 5 ziarenekPapryka wędzona - 1 łyżeczka (słodka)Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Szuba, czyli śledź pod pierzynką:
Śledzie a la matias - 6 filetówBurak - 3 ugotowane sztukiMarchewka - 3 ugotowane sztukiZiemniaki - 3 ugotowane sztukiJajka - 4 sztuki ugotowane na twardoCebula - 1 sztukaOlej lniany - 2 łyżkiMajonez - 6 łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzczypiorek - do ozdoby
-
Tatar śledziowy:
Śledzie a la matias - 7-8 filetówSzalotka - 5-6 sztukOgórki kiszone - 4 sztukiGrzyby - 1 słoik marynowanych grzybów ok. 130 gMusztarda francuska - 1 czubata łyżkaMusztarda dijon - 1 czubata łyżeczkaOlej lniany - 1/4 szklankiPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie po kaszubsku:
Namocz śledzie: filety śledziowe opłucz i namocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Po tym czasie osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój ukośnie na około 2 cm kawałki.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w piórka, ogórki kiszone w plasterki, a suszone śliwki na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Do cebuli dodaj cukier, śliwki, listki laurowe oraz ziele angielskie i smaż dalej, aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodaj pozostały olej, koncentrat, ogórki oraz słodką i ostrą paprykę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut, po czym odstaw sos do ostudzenia. Pokrojone śledzie przełóż warstwami ostudzonego sosu i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Szuba, czyli śledź pod pierzynką:
Filety śledziowe opłucz i mocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pokrojonymi śledziami oraz 2 łyżkami oleju.
Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach (każde osobno). Jajka podziel na białka i żółtka. Białka również zetrzyj na tarce, a żółtka pokrusz.
W szklanym naczyniu ułóż kolejno warstwami - śledzie z cebulką, połowę majonezu, ziemniaki, marchewki, buraczki, drugą połowę majonezu, tarte białka jaj i na koniec posyp wierzch pokruszonymi żółtkami. Przykryj naczynie folią spożywczą i schowaj szubę na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdób szubę posiekanym szczypiorkiem.
Tatar śledziowy:
Filety śledziowe opłucz i mocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny (lub dłużej w zależności od stopnia zasolenia). Następnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój w drobną kostkę i włóż do dużej miski.
Szalotki, ogórki oraz grzyby pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do śledzi.
Następnie dodaj oba rodzaje musztardy oraz olej lniany i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw tatara świeżo zmielonym pieprzem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego