Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym
Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do 30 minut
Składniki (2porcje)
-
Śledzie a la matias - 1 filetSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Skorupka oliwkowa
Oliwki zielone - 250 g, bez pestekCzosnek - 1 ząbek, roztartyOliwa - 3 łyżkiBułka tarta - 2-3 łyżki
-
Sos maślany
Wino białe - 300 mlMasło - 20 gŚmietana kremówka 36 proc. - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Śledzia solimy i pieprzymy, układamy na blasze skórą do dołu. Robimy oliwkową skorupkę, miksując jej składniki w blenderze. Rozkładamy na śledziu, pieczemy 7-8 minut. Robimy sos: wlewamy wino do rondla i redukujemy o połowę. Dodajemy masło i śmietankę, podgrzewamy, mieszając, aż masło się stopi, a sos będzie gładki. Polewamy śledzia i podajemy - można udekorować go świeżym tymiankiem i oliwkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory