Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 20:12
(brak ocen)
OCEŃ
Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym
Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do 30 minut

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Śledzia solimy i pieprzymy, układamy na blasze skórą do dołu. Robimy oliwkową skorupkę, miksując jej składniki w blenderze. Rozkładamy na śledziu, pieczemy 7-8 minut. Robimy sos: wlewamy wino do rondla i redukujemy o połowę. Dodajemy masło i śmietankę, podgrzewamy, mieszając, aż masło się stopi, a sos będzie gładki. Polewamy śledzia i podajemy - można udekorować go świeżym tymiankiem i oliwkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA