Śledzie w śmietanie z chutneyem z cebuli
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cebula biała - czteryKapary - łyżkaŻurawina suszona - 1/3 szklankiMiód pszczeli - 70 ml akacjowegoGoździki - dwa
-
Śledź
Śledzie a la matias - sześć filetówMleko 2.0 proc. - litrŚmietana kremówka 36 proc. - 150 gCukier puder - do smakuJałowiec - trzy pokruszone owoceJałowiec - kilka igiełekCytryna - skórka starta z połowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Robimy chutney. Posiekane cebule mieszamy z resztą składników. Podgrzewamy powoli, aż cebula się zeszkli. Chutney pasteryzujemy: wkładamy go do wyparzonego słoika, słoik zakręcamy, wstawiamy do garnka z rozłożoną na dnie szmatką. Garnek napełniamy ciepłą wodą do 3/4 wys. słoika. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 25 min. Moczymy śledzie w połowie mleka przez kilka godzin. Resztę mleka wlewamy na głęboką teflonową patelnię i powoli podgrzewamy, aż na powierzchni utworzy się kożuch. Zdejmujemy go i układamy na folii spożywczej posmarowanej odrobiną śmietany. Przykrywamy drugim kawałkiem folii. Robimy kilka kożuchów. Do zawinięcia śledzi potrzeba przynajmniej po dwa na porcję. Śmietankę ubijamy, doprawiamy odrobiną cukru pudru, roztartymi igłami i jagodami jałowca oraz skórką z cytryny. Wkładamy do śmietany matjasy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy śledzie ze śmietany, rozwijamy kożuchy mleczne z folii. Na dwóch ułożonych na sobie kożuchach umieszczamy śledzia."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory