Słone paluchy

Magazyn Kuchnia 17.02.2020 17:02
(brak ocen)
OCEŃ
Słone paluchy
Słone paluchy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (25porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły.

2 / 5

Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.

3 / 5

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia.

4 / 5

Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie.

5 / 5

Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA