Składniki (25porcji)
-
Mąka pszenna - 1 kgDrożdże świeże - 8 dagMleko 2.0 proc. - 600 mlCukier - 2 dagOliwa - 1 szklankaSól - 2-3 dagKminek - 2-3 dagŻółtka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły.
2 / 5
Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.
3 / 5
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
4 / 5
Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie.
5 / 5
Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory