Składniki (2porcje)
-
Makaron ryżowy - 25 dagOlej rzepakowy - 2 łyżki stołoweCzosnek - 3 ząbki posiekaneChili - 2 łyżeczki posiekanegoWieprzowina - 150 g pokrojonej w niewielkie kawałkiKrewetki - 100 gSzczypiorek - 4 posiekane łodygiSos rybny - 2 łyżkiLimonka - 2 łyżki sokuBrązowy cukier demerara - 2 łyżeczkiJajka - 2 ubiteKolendra (natka) - garść posiekanejOrzechy ziemne - 1/4 szklanki posiekanych uprażonychKiełki soi - garstka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ryżowy moczymy we wrzątku, aż zmięknie (ok. 10 min) i odcedzamy. W woku (lub dużej głębokiej patelni) rozgrzewamy olej. Na gorący wkładamy czosnek, chilli i wieprzowinę. Smażymy szybko, mieszając przez 2 min. Dodajemy krewetki. Ciągle mieszając, smażymy jeszcze przez 3 min. Dodajemy szczypiorek i makaron. Przykrywamy wok i dusimy przez minutę. Dodajemy sos rybny, sok z limonki, jaja i cukier. Dokładnie mieszamy, podrzucając do góry drewnianymi mieszadłami. Podajemy posypane kolendrą, orzeszkami i kiełkami sojowymi. Bardzo często do dania serwowano nam w oddzielnej miseczce kiełki sojowe lub fasoli. Fantastyczne jest to, że składniki można wymieniać i mieszać według uznania. Wieprzowinę można zastąpić wołowiną lub kurczakiem, dodać grzyby mun lub pastę chilli zamiast papryczek. Uliczni sprzedawcy nigdy jednak nie rezygnowali z jajek i sosu rybnego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory