Składniki (2porcje)
-
Kasza jaglana - 90 gLiść laurowy - do smakuZiele angielskie - ziarnoGoździki - 1Sól - spora szczyptaGrzyby - 200 g kurekOlej rzepakowy - do smakuPłatki drożdżowe - łyżkaSzczypiorek - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W czajniku gotujemy litr wody. Kaszę przesypujemy do rondelka, wlewamy tyle wrzątku, aby przykrył kaszę, dokładnie mieszamy i odlewamy wodę. Czynność powtarzamy. Do tak sparzonej kaszy dodajemy 220 ml wody, przyprawy oraz sól, rondelek przykrywamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 2-3 minuty na minimalnym ogniu i wyłączamy gaz. Tak pozostawiona kasza sama dojdzie do odpowiedniego stopnia miękkości, będzie sypka i puszysta.
Kurki wkładamy na chwilę do dużej miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy i wyjmujemy na papierowy ręcznik. Czyścimy, osuszamy, większe możemy przekroić na pół. Na dnie dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy kurki. Smażymy 2-3 minuty, nie mieszając za często, a następnie dodajemy kaszę jaglaną oraz płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut i podajemy z mnóstwem szczypiorku. Inne dodatki nie są tu potrzebne.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego