Śniadaniowa jaglanka z kurkami

Magazyn Kuchnia//Marta Dymek 10.06.2021 21:22
(1 ocena)
OCEŃ
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

W czajniku gotujemy litr wody. Kaszę przesypujemy do rondelka, wlewamy tyle wrzątku, aby przykrył kaszę, dokładnie mieszamy i odlewamy wodę. Czynność powtarzamy. Do tak sparzonej kaszy dodajemy 220 ml wody, przyprawy oraz sól, rondelek przykrywamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 2-3 minuty na minimalnym ogniu i wyłączamy gaz. Tak pozostawiona kasza sama dojdzie do odpowiedniego stopnia miękkości, będzie sypka i puszysta. 

2 / 2

Kurki wkładamy na chwilę do dużej miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy i wyjmujemy na papierowy ręcznik. Czyścimy, osuszamy, większe możemy przekroić na pół. Na dnie dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy kurki. Smażymy 2-3 minuty, nie mieszając za często, a następnie dodajemy kaszę jaglaną oraz płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut i podajemy z mnóstwem szczypiorku. Inne dodatki nie są tu potrzebne.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps