Składniki (2porcje)
-
Kasza jaglana - 90 gLiść laurowy - do smakuZiele angielskie - ziarnoGoździki - 1Sól - spora szczyptaGrzyby - 200 g kurekOlej rzepakowy - do smakuPłatki drożdżowe - łyżkaSzczypiorek - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W czajniku gotujemy litr wody. Kaszę przesypujemy do rondelka, wlewamy tyle wrzątku, aby przykrył kaszę, dokładnie mieszamy i odlewamy wodę. Czynność powtarzamy. Do tak sparzonej kaszy dodajemy 220 ml wody, przyprawy oraz sól, rondelek przykrywamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 2-3 minuty na minimalnym ogniu i wyłączamy gaz. Tak pozostawiona kasza sama dojdzie do odpowiedniego stopnia miękkości, będzie sypka i puszysta.
Kurki wkładamy na chwilę do dużej miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy i wyjmujemy na papierowy ręcznik. Czyścimy, osuszamy, większe możemy przekroić na pół. Na dnie dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy kurki. Smażymy 2-3 minuty, nie mieszając za często, a następnie dodajemy kaszę jaglaną oraz płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut i podajemy z mnóstwem szczypiorku. Inne dodatki nie są tu potrzebne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory