Śnieżne jajka
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cukier - 250 gBiałka - 5Mleko 2.0 proc. - 1 litrWanilia - 1 laskaŻółtka - 10Cukier - 200 gCytryna - 1 łyżka soku do gotowania bezyCukier - 1 łyżka do gotowania bezySkórka pomarańczowa - 1 kandyzowana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Beza: do rondelka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy cukier. Gotujemy, nie mieszając, do temp. 120 st. (syrop powinien zostać przezroczysty). Białka ubijamy na puszystą pianę. Ubijając, powoli wlewamy syrop. Ubijamy jeszcze ok. 10 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca. Krem angielski: mleko i wanilię mocno podgrzewamy (nie gotujemy!). Odstawiamy na chwilę, by naciągnęło. Żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy trochę mleka, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę mleka, ostrożnie mieszamy, by krem nie był zbyt pulchny. Mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przelewamy przez sito do salaterek. Schładzamy. W rondelku gotujemy wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Wkładamy po łyżce masy bezowej i gotujemy z każdej strony minutę (na bezach powinna się wytworzyć skorupka). Łyżką cedzakową przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą, osączamy. Bezy układamy w salaterkach na kremie, dekorujemy kandyzowaną skórką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory