Śnieżne kule deserowe
Śnieżne kule deserowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 220 g miękkiegoCukier puder - 50 g + do posypaniaŻółtka - 1Mąka pszenna - 350 gMigdały mielone - 120 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała.
2 / 3
Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione.
3 / 3
Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując cukrem kolejne warstwy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory