Soczewiaki (zawijańce)
Soczewiaki (zawijańce)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Ciasto
Ziemniaki - 750 gSól - do smakuJajka - 1Mąka pszenna - 200 g
-
Farsz
Soczewica czerwona - 100 g, namoczona przez noc w zimnej wodzieCebula biała - 1Czosnek - ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy na miazgę, dodajemy sól, jajko i po trochu mąkę. Wyrabiamy ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy - jego konsystencja powinna być lepka. Robimy farsz. Soczewicę gotujemy na miękko, cebulę i czosnek siekamy. Przecieramy wszystko na miękką pastę (nie może być płynna). Jeśli trzeba, dodajemy trochę oliwy, doprawiamy do smaku. Palcami obsypanymi mąką lepimy kulki z ciasta, rozpłaszczamy je, na środku każdej kładziemy trochę farszu i sklejamy, formując bułeczki. Układamy na blasze sklejeniem do dołu, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Podajemy polane tłuszczem z cebulką i posiekaną kiełbasą lub skwareczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory