Soczewiaki (zawijańce)

Zbigniew Kmieć, Magazyn Kuchnia 15.01.2020 18:00
(brak ocen)
OCEŃ
Soczewiaki (zawijańce)
Soczewiaki (zawijańce)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy na miazgę, dodajemy sól, jajko i po trochu mąkę. Wyrabiamy ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy - jego konsystencja powinna być lepka. Robimy farsz. Soczewicę gotujemy na miękko, cebulę i czosnek siekamy. Przecieramy wszystko na miękką pastę (nie może być płynna). Jeśli trzeba, dodajemy trochę oliwy, doprawiamy do smaku. Palcami obsypanymi mąką lepimy kulki z ciasta, rozpłaszczamy je, na środku każdej kładziemy trochę farszu i sklejamy, formując bułeczki. Układamy na blasze sklejeniem do dołu, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Podajemy polane tłuszczem z cebulką i posiekaną kiełbasą lub skwareczkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA