Sok z czerwonych porzeczek

Sok z czerwonych porzeczek
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Porzeczki czerwone - 1 kgCukier - 350 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Porzeczki myjemy, obieramy, wkładamy do rondla, przesypując je cukrem. Potrząsamy rondlem tak, by każdy owoc był otoczony w cukrze. Odstawiamy na kilka godzin, by porzeczki puściły sok. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Przelewamy przez sitko wyłożone gazą.
2 / 2
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Mocno zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia.
*Sok można też zrobić w sokowirówce. Po wyciśnięciu dosładzamy go, przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzujemy 20 minut w 90 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory