Składniki (4porcje)
-
Nori - 2 płaty suszonychSos sojowy - 1/4 szklankiSól - 1/2 łyżeczkiWoda - 1/2 szklanki, wrzącej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodorosty kruszymy, dodajemy sos sojowy i sól, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut, cedzimy przez sitko i przelewamy do czystego słoika. Można przechowywać w lodówce przez 1-2 miesiące i dodawać do curry, orientalnych zup lub spring rollsów.
Rady : * Do przygotowania sosu bezrybnego możecie też użyć sosu tamari lub bezglutenowego sojowego. Pamiętajcie jednak, aby wybierać sos sojowy naturalnie warzony (taka informacja znajduje się na etykiecie).
* Jeśli macie pod ręką inne algi niż nori, śmiało ich użyjcie - dobrze sprawdzi się garść wakame lub kombu, a im więcej gatunków glonów połączycie, tym ciekawszy będzie smak sosu!* Gotowy sos bezrybny przyda się w wielu daniach - dodajcie kilka łyżek do zupy z kopru włoskiego lub doprawcie nim risotto z szafranem i białym winem. A jeśli ugotujecie w nim bulwy selera, pokroicie je w plastry i usmażycie, wyjdą pyszne "morskie" kotlety.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory