Sos bezrybny

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 20.08.2020 14:41
(brak ocen)
OCEŃ
Sos bezrybny
Sos bezrybny
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wodorosty kruszymy, dodajemy sos sojowy i sól, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut, cedzimy przez sitko i przelewamy do czystego słoika. Można przechowywać w lodówce przez 1-2 miesiące i dodawać do curry, orientalnych zup lub spring rollsów. 

2 / 3

Rady : * Do przygotowania sosu bezrybnego możecie też użyć sosu tamari lub bezglutenowego sojowego. Pamiętajcie jednak, aby wybierać sos sojowy naturalnie warzony (taka informacja znajduje się na etykiecie). 

3 / 3

* Jeśli macie pod ręką inne algi niż nori, śmiało ich użyjcie - dobrze sprawdzi się garść wakame lub kombu, a im więcej gatunków glonów połączycie, tym ciekawszy będzie smak sosu!* Gotowy sos bezrybny przyda się w wielu daniach - dodajcie kilka łyżek do zupy z kopru włoskiego lub doprawcie nim risotto z szafranem i białym winem. A jeśli ugotujecie w nim bulwy selera, pokroicie je w plastry i usmażycie, wyjdą pyszne "morskie" kotlety.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps