Składniki (5porcji)
-
Cebula - 1Goździki - 4-6Mleko 2.0 proc. - 600 mlLiść laurowy - 1Chleb tostowy - 10 dagMasło - 5 dagGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki świeżo startejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŚmietana kremówka 36 proc. - kilka łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami. Wkładamy do garnka z mlekiem i liściem laurowym, doprowadzamy do wrzenia.
2 / 5
Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Dodajemy rozdrobnione pieczywo i masło.
3 / 5
Ubijamy sos na bardzo małym ogniu (15-20 minut), pilnując, aby się nie przypalił.
4 / 5
Wyjmujemy cebulę i liść laurowy, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
5 / 5
Przed podaniem wlewamy kilka łyżek śmietanki i mieszamy. Sos pasuje do pieczonego indyka, kapłona lub gęsi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory