Souvlaki z sosem tzatziki

Haps 21.01.2020 10:24
(1 ocena)
OCEŃ
Souvlaki z sosem tzatziki
Słońce, ciepłe morze, zimne drinki i Grek Zorba w tle. Wakacje idealne? Owszem, ale tylko wtedy, gdy do tego zestawu dodamy typowo greckie danie, czyli souvlaki. Zanurzajcie je w odświeżającym sosie tzatziki i od razu zajadajcie ze smakiem. Niech greckie wakacje trwają!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Piersi z kurczaka oczyść z błon i pokrój w centymetrową kostkę.

2 / 4

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki tymianku, suszone oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Pokrojonego kurczaka wymieszaj z marynatą i wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.

3 / 4

Po wskazanym czasie ponabijaj kawałki mięsa na patyczki. Szaszłyki usmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

4 / 4

Przygotuj sos tzatziki. Obranego ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puścił wodę. Następnie odciśnij nadmiar wody i przełóż ogórka do suchej miski. Dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę oliwy oraz miętę i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą oraz pieprzem i podawaj z szaszłykami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps