Spanakopita

Marta Kornak, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:33
(brak ocen)
OCEŃ
Spanakopita
Spanakopita
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Szpinak myjemy, blanszujemy we wrzątku przez minutę (najlepiej zrobić to partiami), przekładamy na sito i odciskamy z nadmiaru wody, kiedy szpinak przestygnie. Siekamy szpinak dość drobno i przekładamy do miski. Na oliwie szklimy pokrojone w kostkę szalotki, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 

2 / 4

Do miski ze szpinakiem wlewamy roztrzepane jajka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta po wierzchu), dodajemy cebulkę z czosnkiem, koperek i pokruszony ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz startą gałką. 

3 / 4

Płaty ciasta filo smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem. Układamy płaty jeden na drugim i wykładamy nimi foremkę (u mnie była to forma 22x13cm) - ważne, żeby część ciasta wystawała poza foremkę. Nakładamy farsz i składamy pozostałe ciasto, by przykryć nim nadzienie. Ciasto smarujemy po wierzchu resztką roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. 

4 / 4

Spanakopitę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez ok. 50 minut - ciasto z wierzchu powinno się zezłocić.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.