Spanakopita w wersji mini

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 14:57
(brak ocen)
OCEŃ
Spanakopita w wersji mini
Spanakopita w wersji mini
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (30porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Dymki ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki, czosnek siekamy drobno, szpinak grubo (z dużych liści wykrawamy łodyżki). 

2 / 5

Dymki i czosnek smażymy 2 minuty na maśle, dodajemy szpinak i dusimy 5-7 minut. Odstawiamy na 10 minut, przekładamy na sito i odciskamy. Mieszamy z fetą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

3 / 5

Ciasto przykrywamy przezroczystą folią i wilgotnym ręcznikiem kuchennym - chodzi o to, by nie obsychało. Na blacie układamy jeden płat filo dłuższym brzegiem do siebie. Smarujemy przestudzonym masłem. Przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, znów smarujemy masłem. Kroimy na sześć pasów o szerokości 30 x 7 cm. 

4 / 5

Na jeden z końców każdego paska nakładamy dużą łyżkę nadzienia. Zaczynamy składać pierwszy płat od końca, na którym leży farsz: chwytamy za róg, łączymy z dłuższym brzegiem, tak by powstał trójkąt. Składamy trójkąt wzdłuż linii zgięcia, aż nawiniemy na trójkąt całe ciasto. Tak postępujemy z każdym pasem. 

5 / 5

Przygotowujemy kolejne arkusze, dzielimy je na pasy i zwijamy trójkąty - w sumie wyjdzie ich około 30. Układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut w 190 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.